Jadilah Golongan Ini..

"Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung"{Surah Ali Imran : Ayat 104}

Transformers, fakta sejarah dan kekuatan Amerika@yahudi

7/4/09


Sebagai peminat filem aksi dan fantasi, aku tak terlepas nak tonton filem ni..Asalnya nak 'download' je..Tapi sejak akhir-akhir ni 'streamyx' yang kata dape punya 'line' hebat sangat tu asyik terputus je..Sakit hati juga..indah khabar dari rupa..Jarang nak tengok filem mat saleh kat wayang..Filem melayu je..sebab susah filem melayu nak 'download' awal..Maklumlah..Nak menyokong industri filem tempatan..hahaha..ye la tu...
Memang filem ni hebat..Dari awal sampai akhir penuh dengan aksi lawan robot je...Filem yang berlabel PG13 ni(ramai je budak kecik dalam panggung tu) memaparkan bagaimana manusia berbincang dengan 'alien robot' untuk selamatkan dunia daripada ancaman "alien robot" lain..Siapa lagi kalau bukan tentera Amerika yang telah memberi tentangan hebat untuk memusnahkan robot jahat ni..Apa yang nak ditonjolkan adalah kehebatan pertahanan bumi yang dipelopori oleh Amerika..Dengan semua senjata mereka gunakan untuk menghalang kemaraan 'decepticon'. Orang sumua kagum je..(termasuk aku)..Mungkin ada yang terfikir.."Hebatnya cara depa berlawan"..Penuh dengan strategi dan teknologi tinggi"..Hehe..Aku tengok je sambil berfikir..Apa masej lain dalam filem ni..Kekuatan ketenteraan yang paling hebat dipamerkan adalah kekuatan udaranya...Hantar ke 10 bijik jet, habis dibom kawasan 'orange smoke'...Hebat..Kita pun takut la ngan amerika..Kene takut ke??haha
Apa yang dkhuatiri adalah pengaruh sejarah dalam filem ini..Mereka kreatif..Tapi 'selambe' je tukar fakta. Yang tonton filem ni pun ramai dikalangan budak sekolah. Mungkin tak nanti mereka jawab dalam ujian sejarah esei tentang asal usal pyramid ni ada kaitan dengan kedatangan 'alien robot'. Bunyi macam kelakar je..Tapi tak mustahil..Tulisan kuno dulu kononnya datang dari planet lain...hehe..Kalau la ada pelajar jawab macam ni...memang berpengaruh la filem ni..Mereka pun mudah terdedah dengan pelbagai fakta yang menipu...Hanya kebijaksanan ibu bapa dan masyarakat buleh mengubah ini..
Dalam filem ni ada menunjukkan korupsi media. Media banyak menyampaikan maklumat yang salah dan mengelirukan..Menunjukkan sesuatu yang berlainan dari keadaan asal..Media yang dikawal oleh kuasa-kuasa besar hingga manusia menjadi buta maklumat dan mudah ditipu...Malam tadi pun ada tengok filem mat saleh bertajuk 'V for Vandeta'. Filem ni juga mengisahkan bagaimana media menyampaikan maklumat palsu yang berlarutan hingga rakyat sudah tahu berita tu palsu..Akhirnya rakyat muak dengan berita macam ni dan berkumpul menghala ke parlimen yang mahu diletupkan oleh seorang wira mereka bergelar 'V'. Keadaan itu terjadi kerana korupsi parlimen mereka dan sikap pemimpin yang hanya mahu mereka dilihat benar oleh rakyatnya..Kita boleh ambil pengajaran dari filem ini..Sungguhpun hollywood tu yahudi punya...mungkin ada dalam masyarakat yahudi di sana yang sedar kejahatan yang sedang mereka lakukan dan ingin dunia melihat sesuatu...Kita boleh menilai keadaan ini..Filem 'kingdom of heaven' pun dari hollywood..ok ape..
Posted by Insan Biasa at 9:24 AM  
1 comments
ProfHussaini said...

Salam Muazzin

Jumpa di ISK minggu ni..

Ko dah tengok ke Transformers ni?

Thrill abis.. Selamba je adegan bunuh membunuh ditunjukkan dengan kejam sekali

Secara tak sengaja budak2 dididik utk berlaku ganas... cabut tangan, putuskan kepala, cucuk dada sampai tembus... walaupun tu robot, tapi nampak real...

July 13, 2009 at 3:02 PM  

Post a Comment

Mutiara Kata

"Ayam di kepuk mati kelaparan, Itik di air mati kehausan; Alah sabung menang sorak, Ayam menang kampung tergadai," Aminuddin Baki, Pencetus GPMS
http://2.bp.blogspot.com/_sYx8LhsF1y0/SRmMm7RX4SI/AAAAAAAAAhA/HjV8wAxl8ng/s1600/welcome_03.png