Jadilah Golongan Ini..

"Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung"{Surah Ali Imran : Ayat 104}

Filem 2012..Antara kepercayaan dan dongeng sains

11/12/09

Ilustrasi yang menggambarkan kedatangan Planet Niburu yang akan mengganggu sistem bumi dan menjadikan seluruh bumi ditimpa bencana.

Hari ini pelancaran filem 2012. Satu lagi filem aksi barat yang agak hebat grafik dan kesan khasnya. Seterusnya menjadikan khayalan mereka seperti realiti yang menghentam jiwa ketakutan manusia dengan kematian. Bagi mereka yang sedar pasti tidak melayan persaoalan apakah benar 2012 akan terjadinya kiamat? Kerana manusia tidak akan pernah tahu bila akan berlaku hari yang harta benda dan anak pinak tidak akan dapat menolong ini.Sedutan Filem 2012

Sebagai seorang muslim, percaya kepada hari kiamat adalah salah satu rukun iman yang wajib kita percaya. Bukan sahaja kedahsyatan hari itu, malah perjalanan kita selepas berlakunya 'Jugdement Day' ini. Bagaimana manusia dihisab dengan seadil-adilnya dengan bekalan amalan kita di dunia. Hari kiamat telah dijanjikan oleh Allah SWT dan Allah SWT telah menjanjikan tiada siapa pun yang tahu bila akan terjadinya hari itu. Maka jika ada yang meramal tarikh berlakunya kiamat, tentulah itu satu lagi episod pembohongan yang sedang berlaku. Apatah lagi dalam filem ini tarikh itu ditafsir oleh puak kuno. Mengarut....

Terdapat pelbagai ayat Al-Quran yang menjelaskan tentang kedatangan kiamat, banyak ayat yang menyatakan Kiamat itu tidak akan datang melainkan dengan tiba-tiba, maksudnya ketika manusia tidak langsung menjangkakan hari itu adalah hari terakhir dunia.

Al Quran : (7) Al A’raaf : Ayat 187

Mereka menanyakan kepadamu tentang kiamat: “Bilakah terjadinya?” Katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan tentang kiamat itu adalah pada sisi Tuhanku; tidak seorangpun yang dapat menjelaskan waktu kedatangannya selain Dia. Kiamat itu amat berat (huru haranya bagi makhluk) yang di langit dan di bumi. Kiamat itu tidak akan datang kepadamu melainkan dengan tiba-tiba”. Mereka bertanya kepadamu seakan-akan kamu benar-benar mengetahuinya. Katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan tentang bari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui”. (QS 7:187)Al Quran : (47) Muhammad : Ayat 18

Maka tidaklah yang mereka tunggu-tunggu melainkan hari kiamat (yaitu) kedatangannya kepada mereka dengan tiba-tiba, karena sesungguhnya telah datang tanda-tandanya. Maka apakah faedahnya bagi mereka kesadaran mereka itu apabila Kiamat sudah datang? (QS 47:18)


Al Quran : (12) Yusuf : Ayat 107

Apakah mereka merasa aman dari kedatangan siksa Allah yang meliputi mereka, atau kedatangan kiamat kepada mereka secara mendadak, sedang mereka tidak menyadarinya? (QS 12:107)


Al Quran : (43) Az Zukhruf : Ayat 66

Mereka tidak menunggu kecuali kedatangan hari kiamat kepada mereka dengan tiba-tiba sedang mereka tidak menyadarinya. (QS 43:66)


Al Quran : (22) Al Hajj : Ayat 55

Dan senantiasalah orang-orang kafir itu berada dalam keragu- raguan terhadap Al Quran, hingga datang kepada mereka saat (kematiannya) dengan tiba-tiba atau datang kepada mereka azab hari kiamat. (QS 22:55)


Al Quran : (6) Al An’aam : Ayat 31

Sungguh telah rugilah orang-orang yang mendustakan pertemuan mereka dengan Tuhan; sehingga apabila kiamat datang kepada mereka dengan tiba-tiba, mereka berkata: “Alangkah besarnya penyesalan kami, terhadap kelalaian kami tentang kiamat itu!”, sambil mereka memikul dosa-dosa di atas punggungnya. Ingatlah, amat buruklah apa yang mereka pikul itu. (QS 6:31)

Al Quran : (16) An Nahl : Ayat 1

Telah pasti datangnya ketetapan Allah maka janganlah kamu meminta agar disegerakan (datang) nya. Maha Suci Allah dan Maha Tinggi dari apa yang mereka persekutukan. (QS 16:1)

Al Quran : (42) Asy Syuura1 : Ayat 8

Orang-orang yang tidak beriman kepada hari kiamat meminta supaya hari itu segera didatangkan dan orang-orang yang beriman merasa takut kepadanya dan mereka yakin bahwa kiamat itu adalah benar (akan terjadi). Ketahuilah bahwa sesungguhnya orang-orang yang membantah tentang terjadinya kiamat itu benar-benar dalam kesesatan yang jauh. (QS 42:8)Tidak cukupkah kita sebagai Muslim menjadikan Al-Quran sebagai panduan? Perlukan ada bukti lain yang perlu membuatkan kita percaya dengan kekuasaan Allah SWT? Sesungguhnya banyak lagi tanda yang menunjukkan KekuasaanNya. Tapi manusia itu kebanyakannya tidak menyedari. Tidaklah salah menonton filen 2012 ini. Cuma sebagai Muslim, kita perlu percaya manusia tidak mampu menjangkakan kiamat itu. Manusia tidak mampu membayangkan kedahsyatan hari itu. Apa yang perlu kita lakukan adalah memperbanyakkan amalan yang diredhai Allah untuk bekalan di alam yang kekal kelak. Kepada yang nak menonton filem ini, tengok boleh, percaya jangan. Tapi percayalah kiamat itu pasti tiba dan sangat hampir.

Sumber : ayatquran.wordpress
Posted by Insan Biasa at 9:19 PM  
3 comments
ProfHussaini said...

Betul sgt la tu Muaz,
Best post ko ni!

November 13, 2009 at 6:38 AM  
paatz said...

betul tu muazzin,manusia tak mampu membayangkannya..kononnya depe tu hero,boleh jangka bila berlaku kiamat..siap dah ready dengan kapal angkasa..cet.

p/s-wat entri seket pasal isu dr maza..he

November 15, 2009 at 4:58 PM  
Insan Biasa said...

ooo.Pasal tu aku tak berani ulas...sbb aku leh terima lagi dr maza penye artikel/ceramah..bagi aku tu cuma selisih faham yg dibesar2kan media..even kalo btol wahabi..bagi aku tak sesat..cuma aku tgk care mereka agak keras la menentang bidaah dlm melayu nih...tu je..yg lain ok...tp kene kaji lagi la..tanye org yg lebih tau...insyaAllah..tuhan bg petunjuk..

November 17, 2009 at 12:26 PM  

Post a Comment

Mutiara Kata

"Ayam di kepuk mati kelaparan, Itik di air mati kehausan; Alah sabung menang sorak, Ayam menang kampung tergadai," Aminuddin Baki, Pencetus GPMS
http://2.bp.blogspot.com/_sYx8LhsF1y0/SRmMm7RX4SI/AAAAAAAAAhA/HjV8wAxl8ng/s1600/welcome_03.png