Jadilah Golongan Ini..

"Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung"{Surah Ali Imran : Ayat 104}

Kita meminta kepada Allah, jangan sampai memaksa Allah atas permintaan kita.

1/24/12


Manusia ni selalu ingat dirinya hebat. Baru ada sedikit kelebihan berbanding orang lain sudah rasakan dirinya istimewa. Apabila dirinya mampu buat sesuatu yang orang lain tak mampu buat, dia kagum dengan dirinya. Ujub. Itulah perkataan yang sesuai. Allah uji kita dengan pelbagai perasaan buruk. Hasad dengki, benci, riak, takabbur, bangga diri. Kemudian Allah kurniakan akal dan hati untuk memilih jalan mana yang kita mahu. Lebih cantik lagi apabila akal itu dipenuhi ilmu yang akan membezakan jalan yang dipilih sama ada ranjau berduri atau tasik madu.

Apabila kita punya hajat, kita meminta pada Allah. Ilmu cetek kita berfikir Allah akan mendengar hajat kita dan akan memakbulkannya. Tapi jika hajat itu tak kesampaian, kita akan rasa ingin memberontak dan marah. Kita pinta lagi hajat yang sama, pinta dan pinta lagi, namun masih tak kesampaian. Kononnya kita sedang sabar, ya betul kita sabar. Tapi kita tidak sedar kita sedang memaksa Allah memakbulkan permintaan kita. Kita sedang memaksa Allah memberikan apa yang kita rasa baik untuk diri kita. Kita sedang memaksa Allah? Layakkah kita berbuat demikian? Adakah Allah akan terasa terpaksa apabila kita memaksa? Sudah tentu tidak. Tapi kita masih buat.

Kita berharap Allah bantu kita dalam setiap perbuatan. Kita berharap Allah akan ada untuk menghalang kita melakukan kesilapan yang merugikan diri. Kita berharap Allah boleh menyelamatkan kita ketika kita rasa kecewa, resah dan sedih. Tapi nampaknya tak berlaku seperti itu. Kita akan selalu rasa kecewa, sedih dan resah. Kerana itulah perasaan yang dikurniakan Allah. Dan kita memilih untuk menjadi begitu. Kita selalu melakukan kesilapan yang sama berulang kali dengan memilah jalan yang sama. Dengan perasaan tidak mahu berputus asa. Tidak putus asa melalui jalan yang sama atau tidak putus asa meneruskan perjalanan dengan memilih jalan yang berbeza?

Sedarlah, yang menzalimi diri kita itu kita sendiri. Yang memilih jalan yang salah itu kita. Yang melakukan kesilapan yang sama itu kita. Kerana Allah sudah menyediakan panduan, tapi kita tidak mahu mengikutnya. Allah telah sediakan jalan, sanggupkah kita melalui? Allah telah sediakan pilihan, benarkah pilihan itu? Allah mahu melihat benarkah kita mahu memilih jalanNya. Allah mahu melihat adakah kita sanggup melakukan suruhanNya. Jika kita sudah redha dengan ketentuanNya, bantuan Allah pasti datang dalam jalan yang tidak disangka-sangka. Tenangkanlah diri, fikirlah siapa kita di sisiNya. Allah itu Maha Penyantun pada hambaNya.

*Kita=aku
0 comments

Post a Comment

Mutiara Kata

"Ayam di kepuk mati kelaparan, Itik di air mati kehausan; Alah sabung menang sorak, Ayam menang kampung tergadai," Aminuddin Baki, Pencetus GPMS
http://2.bp.blogspot.com/_sYx8LhsF1y0/SRmMm7RX4SI/AAAAAAAAAhA/HjV8wAxl8ng/s1600/welcome_03.png