Jadilah Golongan Ini..

"Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung"{Surah Ali Imran : Ayat 104}

Ter'inspire' dan tercabar..

5/2/12

Assalamualaikum....

Pagi ni terbangun awal dan tertengok MHI. MHI temuramah dua artis sosial yang pernah dapat awards kerana followers yang ramai dan mendapat undi yang tinggi oleh pembaca. Seorang dalam youtube(yang main gitar dalam bilik tu), seorang dalam blogger. Hanya berminat nak tengok blogger sebab aku pon ade blog, kalau bab nyanyi dalam youtube tu memang takkan la. Ada la gambar blogger dapat awards tu. Tiba-tiba ter'inspire' dengan mereka ni. Jadi google la nama mereka. Apa yang hebat sangat minah ni sampai dapat awards,(ada nada jeles), haha. Fatin Liyana. Wah blogspot juga. Sama.

Bila dilihat dia banyak berkongsi tentang travelog hidup dan tips-tips penjagaan. Betullah kata orang, jauh perjalanan, luas pemandangan, luas jugalah pengalaman. Banyaklah yang boleh dikongsi dan ditulis. Dia seorang pelajar dalam bidang perubatan di universitas Bandung(Wow). Seorang bakal doktor dan masih ada masa nak menulis. Orang kata perubatan ni kursus killer dan kena berkepit dengan buku je baru boleh lulus. Orang kata la, sebab aku pon tak pernah ambil kursus perubatan kan. Tapi dia ni macam banyak je masa siap boleh jalan sana sini dan tulis tips di blog. Alamak terkagum.

Tengok pula followers dia, 30+++....Aduh ramainya follow, nak bandingkan dengan followers aku dalam ribuan kali ganda juga, 50 je, jadi jangan angan-angan nak bandingkan. Ilmu? Budak medic tu, mestilah banyak yang dibaca dan banyak lagi yang dia tahu. Huh terasa kecil je. Dia macam suka camera juga, jadi tahu la juga kualiti gambar yang suka dilihat dan cantik. Boleh la buat hias blog supaya lebih menarik. Satu lagi kelebihan yang aku langsung tak ada. Kata dia la, kalau nak tulis, tulis dari hati Sama dengan kata-kata seorang sahabat aku. Tulis apa yang kita rasa, dan niat untuk nak bagi orang lain rasa benda yang sama. Yang ni mungkin boleh diperbaiki la. Tulis dari hati..tulis dari hati..tulis dari hati...

Apapun syabas diucapkan kepada adik Fatin kerana kongsi ilmu yang bermanfaat dengan pembaca. Semoga tulisan itu akan menyentuh banyak. Jelaslah tulisan ini untuk menyatakan perasaan cemburu kepada orang yang lebih hebat. Tak salah ada perasaan cemburu dan iri hati atas kelebihan orang lain untuk memotivasikan diri supaya jadi seperti dia. Yang salahnya apabila melakukan sesuatu untuk menjatuhkan seseorang apabila berlakunya hasad. Nauzubillah.

P/s: Kedua-dua orang selebriti sosial ni cantik dan comel. Walaupun susah nak akui tapi terpaksa juga akui dalam dunia nyata ni, rupa yang mantap boleh menjadi penyumbang terbesar. Jujur saya kata benda pertama yang saya lihat nila buka blog beliau adalah profile picture. Saya tak tahu yang lain tapi hati ni berkata 90% orang yang buka blog ni akan lihat gambarnya dulu. Setuju atau tak terpulang, itu yang berlaku pada saya. Jadi tak mustahil bila kebanyakan yang buka blog ini dan tekan follow hanya kerana gambar, baca sikit-sikit je. Lihat saja di facebook, letak je muka comel-comel dan manja, lihatlah berapa ramai yang akan like walaupun tak tahu pa faedahnya dan langsung tiada nilai ilmiah. Apapun blog adik Fatin memang layak difollow kerana perkongsian yang luas dan bermanfaat. Tahniah dan syabas sekali lagi.


Posted by Insan Biasa at 9:52 AM  
0 comments

Post a Comment

Mutiara Kata

"Ayam di kepuk mati kelaparan, Itik di air mati kehausan; Alah sabung menang sorak, Ayam menang kampung tergadai," Aminuddin Baki, Pencetus GPMS
http://2.bp.blogspot.com/_sYx8LhsF1y0/SRmMm7RX4SI/AAAAAAAAAhA/HjV8wAxl8ng/s1600/welcome_03.png