Jadilah Golongan Ini..

"Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung"{Surah Ali Imran : Ayat 104}

PPSMI...ke mana arahnya...

3/14/09

Bismillahirrahmanirrahim.................

Isu PPSMI sudah banyak dibincangkan di mana-mana blog...Termasuk la blog ni sekarang..Aku terpanggil untuk menulis tentang ini selepas membaca web Dr.M tentang PPSMI..Untuk kesenangan diri..Aku sememangnye tak suke BI ni..Pekse tak penah pon dapat A..Kini aku bakal guru Sains. Aku bakal gunakan BI untuk mengajar..Semasa praktikal ni memang mudah untuk menengah atas..tapi agak sukar untuk menengah bawah..tu pendapat je..Mingkin lain tempat lain cara..Sekolah yang aku ajar ni taraf bestari..Masalahnya mungkin tak ketara sebab muridnya 'selected'...Sepanjang praktikal..Rata-rata guru muda tak setuju dgn PPSMI..Aku?? Aku agak pening dengan situasi sekarang..Ibarat ditelan mati mak, diluah mati bapak..Ibarat je la..bukan betul2 ye..hm..Aku adalah batch pertama yang merasai pembelajaran dalan BI ni..Batch ujikaji..Kalau la nak di mansuhkan...Tak adil la..Kami dah belajar penat-penat dalam BI sebelum ni..hehe..Kalau nak teruskan pun agak masalah..Sebab dah banyak kerajaan habiskan duit buat ABM BI ni..Bak kene tukar buku teks dalam BM balik pelak..Kroni tertentu jugak yang untung kan...heheh..Apa yang Dr.M katakan memang betul...aku respek jugak dgn dia..respek dgn cara berfikir...bukan semua aku setuju..Ada jugak pro dan kontranya...tapi aku tetap berat pada mansuhkan...hm...heheh...saje tulis post camni..tak ilmiah la...dah la bahasa rojak..maaf...semoga kita diberi petunjuk yang terbaik dalam membuat pilihan...amin...
Posted by Insan Biasa at 11:53 PM  
0 comments

Post a Comment

Mutiara Kata

"Ayam di kepuk mati kelaparan, Itik di air mati kehausan; Alah sabung menang sorak, Ayam menang kampung tergadai," Aminuddin Baki, Pencetus GPMS
http://2.bp.blogspot.com/_sYx8LhsF1y0/SRmMm7RX4SI/AAAAAAAAAhA/HjV8wAxl8ng/s1600/welcome_03.png